PREDSTAVITEV DRUŠTVA

PREDSTAVITEV DRUŠTVA

 Društvo zeliščarjev GINKO Celje je bilo ustanovljeno 30. marca 2006 na pobudo tečajnikov zeliščarskega krožka Univerze za III. življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici.

Namen ustanovitve je bil; poglabljati pridobljeno znanje o poznavanju, pridelovanju in uporabi zdravilnih zelišč. Dvoletno obiskovanje tečaja nas je povezalo, zato smo čutili potrebo po nadaljnjih medsebojnih druženjih.

V društvo je včlanjenih 60 več ali manj aktivnih članov, ta številka se iz leta v leto povečuje. Včlanjujejo se tisti, ki jih zeliščarska veda privlači. Člani že veliko vedo o zeliščih, njihovem prepoznavanju, kot tudi o njihovi uporabnosti.

Poglabljanje znanja in praktične izkušnje pridobivamo na predavanjih, delavnicah, strokovnih ekskurzijah in medsebojnih izmenjavah idej in praktičnih pristopov.

Nekatere naše vsakoletne aktivnosti so postale že tradicionalne.
Na vsakoletnem spomladanskem »čemaževem« pohodu pod Mrzlico in na Kal združimo; poznavanje, nabiranje in praktično delavnico še s triurnim nezahtevnim vendar zelo koristnim sprehodom v prebujajočo se naravo.

V jeseni pa se z gobarji dobimo na »gobarsko – zeliščarskem« pikniku, kjer pridobivamo znanje v gobarskih veščinah. Tudi s čebelarji iščemo stične točke.

Letno organiziramo več predavanj na temo pridelave zelišč in vrtnin, nabiranja, predelave in uporabe zelišč. Predavanja o zdravi prehrani so vedno dobro obiskana.

Naše enodnevne strokovne ekskurzije so dobro obiskane. Obiskujemo pa manj znane kotičke naše Slovenije.

Društvo je zelo odprto za sodelovaje s sorodnimi društvi ter ostalimi, katerih dejavnost je vezana na naravo. Redno sodelujemo na prireditvah »Podeželje v mestu«. Z Zavodom Celeia v Celju sodelujemo na »Srednjeveški tržnici« na Starem
gradu in v mestu Celju, prav tako sodelujemo na dnevih »Dan zdravja«

Vedno pogostejše so naše predstavitve zeliščarske dejavnosti številnim zainteresiranim po mestnih četrtih in drugim zainteresiranim skupinam.

Naš zaščitni znak je ginkov list, zato smo v spomin na ustanovitev društva posadili drevo ginko v Mestnem parku ob Savinji, da bo delal družbo 170 let staremu primerku. Naše doma vzgojene sadike ginka pa krasijo že marsikateri okrasni vrt.

Naš slogan je: KO SI NARAVA IN ZDRAVJE PODATA ROKE !

Dosegljivi smo v društveni pisarni vsak torek med 10,00 in 12,00 uro, in zadnji torek v mesecu od 15,00 do 16,00 ure na

Ljudski univerzi, Cankarjeva ul. 1 v Celju.

Telefon ; 051 665 570

Vsak zadnji torek v mesecu potekajo zanimiva predavanja in zeliščarjade, kjer izmenjujemo viške zelišč, semen in sadik naših članov.

Matična št. : 2175622000, Davčna št. : 92772374, IBAN SI 56 61000 0007364 296 pri Delavski hranilnici d.d. Ljubljana

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja